Kako napraviti profil na Google Search Console i kako prijaviti web sajt Guglu da indeksira stranice

Kako napraviti profil na Google Search Console i kako prijaviti web sajt Guglu da indeksira stranice
3 minuta čitanja

Bez obzira na to da li ste preduzetnik, bloger ili vlasnik e-commerce sajta, važno je da vaša web stranica bude lako pronađena i vidljiva za vašu ciljnu publiku. Jedan od alata koji vam može pomoći u tome je Google Search Console. U ovom blog postu, otkrićemo kako i zašto se vredi prijaviti na Google Search Console, kao i važnost indeksiranja i ne-indeksiranja stranica vašeg web sajta.

1. Šta je Google Search Console?

Google Search Console je besplatan alat koji nudi Google, omogućavajući vlasnicima web sajtova da prate i upravljaju njihovom prisutnošću na Google pretraživaču. Pomoću Google Search Console-a, možete nadgledati performanse vašeg sajta, identifikovati probleme, optimizovati sadržaj za pretragu i pratiti kako rezultati pretrage vode posetioce do vašeg sajta.

2. Kako napraviti profil na Google Search Console?

Prijavljivanje na Google Search Console je jednostavan proces. Sledite ove korake kako biste povezali svoj sajt sa Google Search Console:

  1. Posetite Google Search Console sajt (https://search.google.com/search-console) i prijavite se sa svojim Google nalogom.
  2. Kliknite na „Dodajte svoju web-lokaciju“ i unesite URL vašeg sajta.
  3. Izaberite jedan od ponuđenih metoda za verifikaciju vlasništva sajta: Domain ili HTML prefix
  4. Nakon što uspešno verifikujete vlasništvo, Google će početi da prikuplja podatke o vašem sajtu. Imajte na umu da će možda proći nekoliko dana pre nego što vidite podatke u vašoj Google Search Console nadzornoj tabli.
Kako napraviti profil na Google Search Console i kako prijaviti web sajt

3. Zašto je bitno da se stranice vašeg web sajta indeksiraju?

Indeksiranje stranica vašeg web sajta od strane Google-a je ključno za njegovu vidljivost u rezultatima pretrage. Kada Google indeksira stranicu, to znači da je pretraživač prepoznao i sačuvao informacije o toj stranici u svojoj bazi podataka. Indeksirane stranice imaju veću šansu da se pojave u pretrazi, što dovodi do više poseta i potencijalnih konverzija za vaš posao.

4. Zašto je bitno da se neke stranice ne indeksiraju?

Iako indeksiranje igra ključnu ulogu u online uspehu, postoje situacije kada je bolje sprečiti indeksiranje određenih stranica. Neke stranice, kao što su one sa osetljivim podacima, privremenim ili dupliciranim sadržajem, mogu naštetiti vašem SEO rejtingu ako se indeksiraju.

Google Search Console vam omogućava da upravljate indeksiranjem stranica vašeg sajta tako što ćete koristiti robots.txt datoteku ili dodati meta oznake „noindex“ na stranice koje želite da izuzmete iz indeksiranja.

Prijava na Google Search Console je važan korak u optimizaciji vašeg web sajta kao i unapređenju vašeg poslovanja. Kroz ovaj alat, možete nadgledati i analizirati performanse sajta, rešavati probleme i upravljati indeksiranjem stranica kako biste osigurali najbolju vidljivost na Google pretraživaču.

Nadamo se da će vam ovaj blog post pomoći da napravite profil na Google Search Console i da prijavite vaš novi web sajt Guglu kako bi ga indeksirao. Međutim, ako niste sigurni šta tačno radite, ili biste voleli da to uradi neko sa višegodišnjim iskustvom slobodno nas kontaktirajte klikom ovde.

Boldizar S. Santo

Co-Founder
On će vam uglavnom govoriti da sve može i onda stvarno uraditi ono što ste zamislili ili izmislili. Ima dugogodišnje iskustvo u ovom poslu i zaista voli to što radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *