Ubrzajte učitavanje web sajta lako, jednostavno i besplatno 

Ubrzajte web sajt za 1 minut lako, jednostavno i besplatno
5 minuta čitanja

Postoji nova, inovativna metoda koja je zasnovana na veoma jednostavnim principima i ne zahteva programersko znanje ni resurse, ali može znatno da ubrza učitavanje web sajta.

Kako ovo funkcioniše?

Kada posetite neki web sajt, tačnije otvorite stranicu unutar tog web sajta, vaš pretraživač čuva određene delove te stranice kako bi se ona sledeći put brže učitala (to je tzv. browser cashe). 

Ukoliko u nekom određenom periodu ponovo posetite tu stranicu ona će se znatno brže učitati nego prvi put. Ukoliko je ne posetite ponovo pre isteka keša, vaš pretraživač će obrisati te podatke i stranica će da se učitava istom brzinom kao prvi put.

Zamislite samo da pretraživač koji posetioci vašeg sajta koriste unapred zna koju će stranicu oni otvoriti i učita određene elemente te stranice pre nego što je uopšte i otvore.

Zamislite koliko bi to ubrzalo učitavanje stranica…

Ne morate više da zamišljate jer sada postoji tehnologija koja je zasnovana na gore navedenim principima i unapred učitava HTML strukturu stranica koju će posetioci vašeg sajta u narednom koraku otvoriti.

Kako je ovo moguće?

Koliko efektno – toliko jednostavno. Postoji JavaScript skripta koja detektuje kada neko pređe kursorom preko linka na vašem sajtu i ona šalje zahtev pretraživaču da učita HTML kod tačno te stranice. Uglavnom dovoljno je manje od jednog sekunda da se to desi, pa kada posetioc stranice stvarno klikne na taj link, deo stranice je već učitan pomoću skripte, što će automatski znatno ubrzati učitavanje vašeg sajta.

Testirali smo ovu tehnologiju na sajtu našeg klijenta

Imamo klijenta kome radimo isključivo održavanje sajta. Pravimo rezervne kopije fajlova, baze podataka, radimo ažuriranje samog sajta, svih dodataka i na kraju proveru funkcionalnosti.

Sajt je rađen dosta ranije u saradnji sa drugom firmom, pravljen je u nekom sajt bilderu, pa samim tim dosta sporo učitava sve. 

Instalirali smo skriptu na sajt i vreme učitavanja pojedinačnih stranica je sa 4.7 sekundi smanjeno na 2.8 sekunde. Ovo je zaista ogromna razlika koja je itekako osetna prilikom pregleda sajta od strane korisnika.

Ovo nije magični štapić i neće rešiti sve vaše probleme

Ova skripta će poboljšati vaš sajt ukoliko je minimum solidno urađen, međutim ukoliko se jakoo sporo učitava, ni čarobnim štapićem ga ne možete učiniti da leti. U ovom slučaju naša preporuka je da razmislite da li vam je potreban redizajn sajta.

Takođe, ova skripta radi tek na drugi klik, tj. bar jedna stranica sajta mora da bude učitana, kako bi skripta detektovala ponašanje korisnika. Razlika će biti osetna tek kada neko krene da prelazi kroz stranice unutar vašeg sajta. 

Svakako vredi instalirati jer će sigurno poboljšati korisničko iskustvo kako god da je vaš sajt uređen i u kom god programu da je rađen.

Kako se koristi?

Ukoliko je vaš web sajt rađen u WordPress-u dovoljno je da instalirate WordPress plugin koji smo napravili, međutim, ukoliko je sajt rađen u bilo kom drugom sistemu potrebno je da dodate liniju JavaScript koda u zaglavlje sajta i time ste završili sav posao.

Kako da dođete do ovog programa?

Prijavite se na našu imejl listu i poslaćemo vam besplatan WordPress plugin i tačne instrukcije za instalaciju ukoliko vaš web sajt nije rađen u WordPress-u.

Prijavite se na našu imejl listu

Ne treba vam programersko znanje, lako i jednostavno instalirate WordPress plugin u 3 klika, a razlika u brzini učitavanja će biti primetna gotovo odmah.

Šta da radite ukoliko je vaš sajt baš baš spor?

Kao što smo gore spomenuli, ukoliko se vaš sajt baš sporo učitava, to je znak da je od početka loše urađen i jedino rešenje je potpuni redizajn.

Prema najnovijoj statistici, kada ljudi pretražuju po Google-u, većina posle svega tri sekunde čekanja prelazi na sledeći sajt iz rezultata pretrage. Ovo praktično znači da imate maksimalno tri sekunde da uhvatite pažnju potencijalnog kupca ili klijenta. 

Znamo da je ovo poprilično zastrašujuće, naročito kada pomislite na to koliko novca gubite samo zato što je vaš sajt „malo“ sporiji od proseka (jer i nezarađeni novac je takođe gubitak).

Radimo veoma brze, stabilne i moderne sajtove, shopove i web aplikacije. Zatražite ponudu za redizajn sajta još danas kako biste što pre krenuli da zarađujete više. 

Niste sigurni? Pogledajte portfolio naših dosadašnjih radova.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ovde su zatvoreni komentari.