Kako redizajnirati web sajt bez gubitka pozicije na pretraživačima?

Kako redizajnirati web sajt bez gubitka pozicije sajta na pretraživačima
5 minuta čitanja

Redizajn sajta je važan proces koji ne samo da poboljšava izgled, funkcionalnost i performanse vašeg web sajta, već redizajn može uticati i na vaš SEO rejting, odnosno poziciju sajta na pretraživačima kao što je Google.

Pre nego što uopšte pomislite da krete da se upuštate u avanturu zvanu redizajn, važno je da znate kako je moguće redizajnirati web sajt bez gubitaka njegove trenutne pozicije u rezultatima pretrage.

Ukoliko ne vodite računa o nekim ključnim faktorima, možete izgubiti svoj organski saobraćaj, autoritet pa čak i deo kupca.

Kako biste izbegli negativne posledice redizajna sajta, evo nekih saveta i preporuka koje možete pratiti.

Pre samog redizajniranja sajta planiranje i analiza

Pre nego što se upustite u redizajn sajta, važno je da imate jasan cilj i unapred isplaniranu strategiju.

  • Šta je to što želite da postignete redizajnom?
  • Koja je vaša ciljna publika?
  • Kako ćete meriti postignut uspeh?

Takođe, neophodno je da analizirate vaš postojeći sajt i identifikujete sve njegove prednosti ali i slabosti.

  • Koje stranice imaju najviše poseta, najduže zadržavanje i najnižu stopu odbijanja?
  • Koje ključne reči konkretno donose najviše organskog saobraćaja?
  • Koje stranice imaju najviše linkova i najveći autoritet kod kupaca?

Ove informacije će vam pomoći da sačuvate i unapredite ono što već dobro radi na vašem sajtu.

Izrada mape sajta i redirekcija

Ukoliko vaš web sajt već neko vreme postoji, Google i ostali pretraživači su verovatno indeksirali njegove stranice koje se pojavljuju u rezultatima pretrage pod različitim pojmovima. Ukoliko prilikom redizajna ne obratite pažnju na to, može da se desi da izgubite dobar deo te organske posete.

Kada redizajnirate sajt, verovatno ćete promeniti strukturu i URL-ove nekih stranica. To može dovesti do toga da neke stranice kasnije postanu nedostupne.

Kako biste to sprečili, treba da napravite mapu sajta koja prikazuje sve stranice na vašem sajtu i njihove međusobne veze.

Takođe, treba da napravite redirekcije, odnosno preusmeravanja sa starih na nove URL-ove. Redirekcije će omogućiti da korisnici i pretraživači lako pronađu vaš novi sadržaj, a da ne naiđu na greške 404 (stranica nije pronađena).

Greška 404
Greška 404 – Ukoliko se pojavi ova greška, to znači da stranica (više) ne postoji. U ovom slučaju potrebno je preusmeriti korisnika na novu ili neku sličnu stranicu.

Redirekcije takođe prenose SEO vrednost sa starih na nove stranice, što pomaže u očuvanju rejtinga.

Testiranje i provera svih funkcionalnosti sajta

Pre nego što lansirate vaš novi sajt, treba da ga temeljno testirate i proverite.

Proverite da li su sve stranice ispravno formatirane, da li se i koliko brzo učitavaju, da li su responzivne tj. prilagođene različitim uređajima, da li su sve slike i linkovi funkcionalni, da li su meta tagovi i opisi optimizovani za pretraživače, da li je sadržaj relevantan i kvalitetan, da li je sajt siguran i zaštićen itd.

Možete koristiti razne alate za testiranje i proveru sajta, kao što su Google PageSpeed Insights i Google Search Console.

Praćenje i merenje rezultata na sajtu

Nakon što lansirate vaš novi sajt, treba da pratite i merite njegov učinak i uticaj na SEO rejting. Uporedite statistike pre i posle redizajna, kao što su broj poseta, stopa odbijanja, vreme zadržavanja, konverzije, pozicija na pretraživačima, broj linkova i drugi.

Napredna statistika za praćenje posetilaca na sajtu
Statistika posetilaca na sajtu.

Takođe, pratite da li ima nekih problema ili grešaka koje treba rešiti. Možete koristiti alate kao što su Google Analytics, Google Search Console, SEMrush, Ahrefs i drugi.

Kako redizajnirati web sajt bez gubitka pozicije sajta na pretraživačima ukratko

  • Planiranje i analiza – Analiziranjem postignutih rezultata možete videti šta funkcioniše, a šta bi trebalo poboljšati kako biste redizajnom postigli najbolje moguće rešenje;
  • Izrada mape sajta i redirekcija – Linkovi od novih stranica na sajtu mogu se razlikovati od starih linkova koje su pretraživači već zapamtili. Zbog toga je bitno mapirati sve te stranice i uraditi preusmeravanje do novih stranica;
  • Testiranje i provera svih funkcionalnosti – Redizajn služi da bi se web sajt poboljšao i pružio posetiocima bolji interfejs i zbog toga je jako bitno testirati sajt kako biste bili sigurni da dobro izgleda na različitim uređajima;
  • Praćenje i merenje rezultata – Poenta redizajna nije (samo) to da dobijate nov i lep sajt, već da dobijate web sajt koji efikasno, brzo i stabilno radi i pomaže vam u povećanju broja kupaca.

Nadamo se da su vam ovi saveti i preporuke o tome kako redizajnirati web sajt korisni i da ćete uspešno redizajnirati vaš sajt bez gubitka SEO rejtinga.

Ukoliko biste ipak želeli da vam redizajn sajta uradi web dizajn agencija sa višegodišnjim iskustvom, budite slobodni i kontaktirajte nas. Zakažite sastanak klikom na ovaj link i hajde da popričamo o tome da li vam je zaista potreban redizajn sajta, naravno bez ikakvih obaveza.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor