Novi Google algoritam je ažuriran 5. marta – Najveća izmena do sada

Novi Google algoritam je ažuriran 5. marta – Najveća izmena do sada
7 minuta čitanja

Google je skoro ažurirao svoj algoritam, a ovo uključuje veće promene nego ikada ranije. Bilo da ste preduzetnik, stručnjak za marketing, pa čak i običan korisnik, bitno je da budete upoznati sa ovim izmenama kao i sa tim koje pozitivne i negativne posledice one nose sa sobom.

Ukoliko ste ranije čitali naše blog postove, upoznati ste sa tim koliko je važan kvalitetan sadržaj na web sajtu koji zaista daje vrednost čitaocima. Najnovije ažuriranje Google-a zapravo samo potvđuje ovu činjenicu.

Novi Google algoritam je ažuriran 5. marta

5. marta 2024. godine Google je objavio da će ažurirati svoj osnovni algoritam (tzv. Core) i samo ažuriranje je započelo istog dana. 

Google algoritam je osnova Google sistema što znači da ovo ažuriranje utiče na svaku osobu koja se bavi online marketingom kao i na svakog preduzetnika koji već ima svoj web sajt. Utiče čak i na one koji tek planiraju da naprave svoj web sajt.

Kao deo ažuriranja Google je integrisao „Sistem Korisnog Sadržaja“ (Helpful Content System) u svoj algoritam.

Prema rečima direktorke proizvoda Elizabeth Tucker, oni očekuju da će ovo ažuriranje značajno smanjiti prisustvo beskorisnog sadržaja u rezultatima pretrage. Zahvaljujući ažuriranju, algoritam će bolje prepoznavati web stranice koje pružaju loše korisničko iskustvo i na kojima se nalaze sadržaji kreirani za manipulaciju u pretraživačima.

U prevodu na srpski jezik ovo znači da će Google filtrirati sajtove sa lošim sadržajem koji nije konkretno pisan za korisnike i sankcionisati ih, tj. lošije rangirati. Ista je situacija i sa sajtovima koji pokušavaju da izmanipulišu Google algoritam kako bi se što bolje rangirali u rezultatima pretrage. Na primer kada namerno koriste odgovarajuće ključne reči u neprirodnim količinama.

Da li ovo znači da će web sajt koji sadrži tekst koji je pisan pomoću veštačke inteligencije biće sankcionisan?

Ovo može da se dogodi, međutim to uglavnom zavisi od vas. Na primer, ukoliko samo izgenerišete sadržaj pomoću ChatGPT-a ili drugog AI alata i tako generisan tekst postavite na sajt bez prethodne provere može da se desi da tekst zvuči veštački i bude pun grešaka, pa ga Google prepoznaje kao tekst koji nije pisan za korisnike.

Druga opasnost je opasnost od plagijata. Veštačka inteligencija ne stvara nov sadržaj već ga „sklapa“ iz različitih izvora. Ukoliko vam piše o temama koje su opšte poznate i za ovo postoji raznovrstan i bogat izvor materijala na internetu, napisaće vam jedinstven sadržaj. Međutim, ukoliko postoji solidan izvor ili svega nekoliko objava na traženu temu (ovo se dešava pretežno kod stručnih tekstova) ona će najverovatnije napraviti sadržaj koji će lako pasti test jedinstvenosti.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju je pravopis. Veštačka inteligencija na engleskom jeziku poprilično dobro radi, dok je na srpskom to dosta lošije, pa se često dešava da napisano ne zvuči prirodno. Dešava se i to da meša srpski, hrvatski, bosanski i slične jezike, meša latinicu i ćirilicu itd.

Ukoliko objavite ovako napisan tekst bez prethodne modifikacije, možete očekivati da će vaš sajt biti sankcionisan u budućnosti. 

Ovo je tek početak

Prošlo je više od mesec dana od datuma ažuriranja, tačno onoliko koliko su programeri iz Google predvideli da će biti potrebno da ažuriranje u potpunosti prođe kroz algoritam. Ovo je značajan period, naročito s obzirom na to da u poslednje vreme nije bilo ažuriranja koje traje tako dugo. Ovo znači da se radi se o događaju velikih razmera koji u budućnosti donosi mnoge promene. Takođe je značajno i to da je Google (iako ne unapred, međutim ipak) najavio ažuriranje koje utiče na više njegovih sistema jer to obično ne radi.

Sve ovo ukazuje na to da kompanija sprovodi kompleksne promene koje utiču na njene glavne sisteme. Jedna od posledica može biti i ta da će dok ažuriranje ne prođe kroz sve sisteme doći do fluktuacija u rangiranju. Lako je zamisliti da će pozicija vaše web stranice na listi rezultata pretrage značajno varirati narednih par meseca.

Sigurno je to da će doći i do promena kod onih web stranica koje su zbog ažuriranja iz septembra 2023. godine pale na listi rezultata pretrage i nalazile se iza web stranica koje pružaju loše korisničko iskustvo, one će sada moći da se vrate na prve stranice rezultata.

Zloupotreba isteklih domena

Novoažurirani Google algoritam utiče i na istekle domene, tačnije na zloupotrebu isteklih domena. Ovo znači da ukoliko otkupljujete domen koji je ranije bio u nečijem vlasništvu i objavljujete beskoristan sadržaj samo da biste iskoristili poziciju tog domena u rezultatima pretrage, možete računati na to da će Google sankcionisati vaš web sajt.

Nije problem u otkupu isteklih domena ukoliko nastavite sa sličnim ili istim kvalitetom sadržaja (u idealnom slučaju još boljim), već ukoliko kako i sam naziv kaže, zloupotrebljavate reputaciju domena.

Zloupotreba reputacije sajta

5. marta 2024. godine stupila je na snagu i smernica o „zloupotrebi reputacije sajta“. 

Suština je u tome da je zabranjeno objavljivanje sadržaja niske vrednosti koji potiče od trećih strana na web stranici. Ne krši se pravilo samo zato što sadržaj potiče od treće strane, već zato što je objavljen bez provere, sa ciljem manipulacije algoritmom. 

Ovo može biti dobra vest za one preduzetnike i stručnjake koji cene kvalitet i koji su ozbiljno shvatali blogovanje i pisanje tekstova, jer će im Google sada odlučnije pomoći u borbi protiv lošeg sadržaja koji je kreiran bez truda, a od kombinacije Ctrl+C – Ctrl+V.

Važno je shvatiti da fokus nije na metodi, već na cilju metode. Potpuno je nebitno da li je sadržaj kreirao automatizam, veštačka inteligencija ili čovek, međutim, ukoliko je to učinjeno sa namerom da se manipuliše Google rangiranjem, a nije bila namera da se stvori zaista vredan i koristan materijal, onda to krši Google pravila.

Dakle, problem nije u proizvodnji sadržaja veštačkom inteligencijom. 

Neiskusni i samoproglašeni tzv. Instagram copywriter-i koristeći isključivo AI često stvaraju bezvredan i samim tim štetan sadržaj samo da bi “napisali” tekst i zaradili 100-200 evra.

Međutim, za ovo se teško može okriviti samo veštačka inteligencija. Ona se može koristiti i za stvaranje vrednog sadržaja ukoliko pisac ima bar malo iskustva i zna osnovne stvari o pisanju sadržaja, ili se bar trudi da napiše nešto vredno i korisno drugima, a nije mu jedini cilj manipulacija Google algoritmom.

Suština ažuriranja – Google algoritam ukratko

Do sada nije bilo primera tako obimnog ažuriranja koje utiče na više sistema. Nije slučajno što i sam Google komunicira promene (To skoro nikad ne urade).

Ipak, mora se dodati da zbog kompleksnosti promena neće biti lako otkriti razloge koji vode do uspona ili pada neke web stranice.

Jedno je sigurno: Oni koji ne koriste ponovo registrovane domene, beskorisne i SEO manipulativne sadržaje ili bilo koje slične i u mnogim aspektima problematične alate nemaju razloga za brigu!

Ne propustite ovakve vesti

Prijavite se na našu imejl listu saznajte vesti iz oblasti biznisa i marketing iz prve ruke.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ovde su zatvoreni komentari.