Gugl kaže da mi je sajt nesiguran – Šta je SSL sertifikat i kako dodati na sajt

Gugl kaže da je sajt nesiguran: Opasnosti nekorišćenja SSL sertifikata
5 minuta čitanja

Da li vam se ikada desilo da pretražujete internet i naiđete na sajt koji Gugl označava kao „nesiguran“? Ako ste se pitali zašto se to događa, ovaj blog post je baš za vas! U ovom tekstu istražićemo šta je SSL sertifikat i zašto igra ključnu ulogu u bezbednosti vašeg sajta.

1. Šta je SSL sertifikat i zašto je važan?

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat je digitalni sertifikat koji omogućava sigurnu vezu između posetioca sajta i servera na kojem se sajt nalazi. Kada sajt koristi SSL sertifikat, informacije koje se prenose između korisnika i servera su enkriptovane, što znači da znatno otežava hakerima da ih vide i zloupotrebljavaju.

Gugl je prepoznao važnost ovog sertifikata i označava sajtove koji ih ne koriste kao „nesigurne“. Ovo upozorenje može uplašiti posetioce i naterati ih da napuste sajt, što može negativno uticati na poslovanje i reputaciju vlasnika sajta.

Gugl kaže da mi je sajt nesiguran
Ovako izgleda kada Gugl prikaže poruku da je sajt nesiguran.

2. Opasnosti ne korišćenja SSL sertifikata

Evo nekoliko opasnosti koje proističu iz ne korišćenja ovog sertifikata na vašem sajtu:

 • Krađa podataka: Ako vaš sajt ne koristi ovaj sertifikat, informacije koje korisnici unose na sajt (poput lozinki, e-mail adresa ili brojeva kreditnih kartica) mogu biti presretnute i zloupotrebljene od strane hakera.
 • Gubitak poverenja: Kada posetioci vide upozorenje da je sajt nesiguran, verovatno će pomisliti da vlasnik sajta ne mari za njihovu bezbednost. To može dovesti do gubitka poverenja i smanjenja broja posetilaca.
 • Pad u rangiranju na Guglu: Gugl naravno favorizuje sajtove koji koriste SSL sertifikate i bolje ih rangira u rezultatima pretrage. Ako vaš sajt ne koristi SSL, možete očekivati pad u Guglovim rezultatima pretrage, što će dovesti do smanjenja organskog saobraćaja.

3. Šta se događa kada web sajt ne koristi SSL sertifikat?

Evo nekoliko stvarnih slučajeva u kojima je ne korišćenje ovog sertifikata imalo negativne posledice:

 • Slučaj prodavnice cveća: Jedna mala prodavnica cveća nije koristila SSL sertifikat na svom sajtu za online prodaju. Kupci koji su pokušali da kupe cveće nailazili su na upozorenje da je sajt nesiguran. Zbog toga su mnogi odustajali od kupovine jer ukoliko bi platili karticom nisu bili sigurni gde će njihovi podaci da završe, pa su odlazili na druge sigurne sajtove, što je rezultiralo značajnim padom prodaje i lošijom reputacijom prodavnice.
 • Kafana i nestala rezervacija: Jedna popularna kafana omogućavala je svojim gostima rezervaciju stolova putem svog sajta, ali nije koristila SSL sertifikat. Jedan haker je uspeo da presretne podatke o rezervacijama, što je dovelo do toga da neke rezervacije nisu bile registrovane. Kao rezultat, gosti su dolazili u kafanu samo da bi otkrili da njihova rezervacija nije evidentirana. Ovaj incident je naneo štetu ugledu kafane, a gosti su počeli da traže alternativne opcije za izlazak.
 • Agencija za nekretnine i ugrožena reputacija: Agencija za nekretnine na svom sajtu doživela je pad u Guglovim rezultatima pretrage, što je dovelo do smanjenja broja posetilaca i potencijalnih klijenata. Kada su posetioci nailazili na upozorenje o nesigurnom sajtu, mnogi su pretpostavljali da agencija ne pruža kvalitetne usluge i logično odlazili su kod konkurencije.

4. Kako da zaštitite svoj sajt i posetioce pomoću SSL sertifikata

Da biste izbegli ove opasnosti i obezbedili sigurno okruženje za posetioce svog sajta, važno je instalirati SSL sertifikat. Evo kako to možete učiniti:

 • Nabavite SSL sertifikat: Možete ga kupiti od sertifikacionih centara ili od hosting provajdera. Neki hosting provajderi kao što je na primer Unlimited hosting iz Beograda nude besplatne SSL sertifikate kao deo svojih paketa usluga.
 • Instalirajte ga: Uputstva za instalaciju zavise od hosting provajdera i konfiguracije servera. U većini slučajeva, hosting provajder će vam pružiti tehničku podršku tokom procesa instalacije.
 • Proverite da li je sve u redu: Nakon instalacije, proverite da li je vaš sajt prešao na „https“ protokol i da li se ikonica katanca prikazuje pored URL-a u adresnoj traci. Ovo pokazuje posetiocima da je vaš sajt siguran i da njihovi podaci neće biti zloupotrebljeni.
 • Ažurirajte interne linkove i preusmerenja: Nakon što pređete na HTTPS, pobrinite se da ažurirate sve interne linkove na sajtu kako bi pokazivali na HTTPS verzije stranica. Takođe, postavite preusmerenja sa HTTP verzija na HTTPS verzije kako biste osigurali da posetioci automatski pređu na sigurnu verziju sajta.
 • Obavestite Gugl o promenama: Prijavite se na Google Search Console i dodajte HTTPS verziju svog sajta kao novi property. To će omogućiti Guglu da indeksira HTTPS verziju sajta i da je rangira u rezultatima pretrage.

Ne korišćenje SSL sertifikata na vašem sajtu može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući krađu podataka, gubitak poverenja posetilaca i pad u Guglovim rezultatima pretrage. U ovom blog postu, podelili smo neke realne primere kako ne korišćenje ovog sertifikata može negativno uticati na poslovanje i ukazali na važnost zaštite vašeg sajta i posetilaca.

Instalacija SSL sertifikata je jednostavan i efikasan način da osigurate bezbednost vašeg sajta i zaštitite podatke vaših posetilaca. Pobrinite se da ga vaš sajt koristi kako biste izgradili poverenje posetilaca, unapredili svoje poslovanje i osigurali uspeh na internetu.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor