Kako da sprečite hakovanje vašeg sajta – Saveti i preporuke

Kako da sprečite hakovanje vašeg sajta
10 minuta čitanja

Sigurnost sajta je izuzetno važna jer ona pomaže da se spreče neovlašćeni pristup i zloupotreba informacija.

Da bi sajt bio siguran, važno je da se koristi ispravan SSL sertifikat koji šifruje podatke koje prenosite preko interneta, da lozinka bude snažna i da se menja relativno često, da se softver i aplikacije na sajtu redovno ažuriraju i redovno prave rezervne kopije sajta.

Takođe je važno da se prati bezbednosna situacija na sajtu i da se reaguje odmah u slučaju da se pojave problemi ili sumnjive aktivnosti.

Najčešći tipovi napada na vaš veb-sajt

Evo nekoliko tipova napada hakera na veb-sajt koije bi bilo poželjno znati:

 1. SQL injection: Ovaj tip napada se odnosi na zloupotrebu strukture baze podataka koja se koristi na sajtu.
 2. Cross-site scripting (XSS): Ovaj tip napada se odnosi na ubacivanje zlonamernog koda u veb stranicu koja se prikazuje korisnicima.
 3. Brute force: Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se pogodi lozinka tako što se koriste sve moguće kombinacije karaktera.
 4. DDoS: Ovaj tip napada se odnosi na preopterećenje sajta tako što se šalje veliki broj zahteva od strane različitih računara.
 5. Phishing: Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se korisnici prevare tako što se šalju lažne e-poruke ili se koriste lažni sajtovi da bi se dobile osobne informacije ili lozinke.
 6. Malware: Ovaj tip napada se odnosi na ubacivanje zlonamernog softvera na računar korisnika preko sajta.
 7. Directory traversal: Ovaj tip napada se odnosi na zloupotrebu strukture direktorijuma na serveru da bi se došlo do podataka koji bi inače bili dostupni samo administratorima.
 8. Cross-site request forgery (CSRF): Ovaj tip napada se odnosi na zloupotrebu veze između korisnika i sajta da bi se izvršile neovlašćene radnje na sajtu.
 9. Keylogger: Ovaj tip napada se odnosi na softver koji se instalira na računar korisnika i koji beleži sve unesene karaktere, uključujući i lozinke.
 10. Man-in-the-middle (MITM): Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se zloupotrebi komunikacija između dve strane tako što se haker nametne kao posrednik.
 11. Clickjacking: Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se korisnici nateraju da kliknu na link ili dugme koje izgleda da vodi na jedno mesto, a zapravo vodi na drugo.
 12. Session hijacking: Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se haker nametne kao korisnik i preuzme kontrolu nad sesijom.
 13. Password cracking: Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se pogodi lozinka tako što se koristi specijalizovani softver za probijanje lozinaka.
 14. Remote file inclusion (RFI): Ovaj tip napada se odnosi na zloupotrebu mehanizma za učitavanje fajlova da bi se ubacili zlonamerni fajlovi na server.
 15. Server-side request forgery (SSRF): Ovaj tip napada se odnosi na pokušaj da se izvrše neovlašćene radnje na serveru tako što se šalju zlonamerni zahtevi.

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste povećali sigurnost svog veb-sajta.

1. Koristite snažnu lozinku i menjajte je redovno

Korišćenje snažne lozinke i redovno menjanje iste je važno zbog toga što to pomaže da se spreči neovlašćeni pristup vašem veb-sajtu ili računu.

Snažna lozinka je ona koja je teška da se pogodi i koja se nikako ne koristi na drugim mestima. To znači da lozinka treba da sadrži mnogo karaktera, uključujući mala i velika slova, brojeve i razne specijalne karaktere. Lozinka takođe ne sme sadržati očigledne reči ili informacije, poput imena ili datuma rođenja.

Hakeri mogu doći do lozinke na nekoliko načina. Jedan od najčešćih načina je kroz phishing napade, u kojima hakeri šalju lažne e-mailove ili poruke koji izgledaju legitimno, ali u stvari pokušavaju da vas navedu da unesete lozinku ili druge lične informacije.

Hakeri takođe mogu pokušati da pogode lozinku kroz brute force napade, u kojima program automatski pokušava da pogodi lozinku tako što koristi različite kombinacije karaktera.

Oni takođe mogu doći do lozinke tako što će hakovati druge sajtove ili aplikacije na kojima koristite istu lozinku i tako doći do informacija.

Redovno menjanje lozinke je važno jer to pomaže da se spreči da neko ko je ranije pokušao da pogodi vašu lozinku, to i uspe. To takođe pomaže da se spreči da se vaša lozinka zloupotrebi u slučaju da se pojavi na spisku lozinki koje su hakovane ili prodavane na crnom tržištu.

Crno tržište lozinki je mesto gde se prodaju informacije o lozinkama i drugim ličnim podacima koje su hakovane ili dobijene na drugi način. Ove informacije se obično prodaju za novac ili se koriste za kriminalne aktivnosti, poput pristupa računima ili lažnog identiteta.

Da biste izabrali jaku lozinku, trebalo bi da se pridržavate sledećih preporuka:

Koristite dugačku lozinku

Lozinke koje su dugačke od 10 ili više karaktera su teže za pogađanje.

Koristite različite karaktere

Umesto da koristite samo slova ili samo brojeve, kombinujte slova, brojeve i specijalne karaktere, kao što su $, # ili @.

Ne koristite očigledne reči

Lozinke koje sadrže očigledne reči kao što su ime, prezime ili godina rođenja su lakše za pogađanje.

Ne koristite istu lozinku na više mesta

Ako koristite istu lozinku na više mesta, hakeri koji je pogode na jednom mestu će imati pristup svim vašim računima.

Menjajte vaše lozinke redovno

Da biste dodatno povećali sigurnost, važno je da menjate lozinke redovno.

2. Koristite SSL sertifikat da biste šifrovali podatke koje prenosite preko interneta

SSL sertifikat je važan jer on šifruje podatke koje prenosite preko interneta. To znači da, ukoliko koristite SSL sertifikat, podaci koje šaljete i primate preko interneta ne mogu biti čitani od strane neovlašćenih korisnika.

SSL sertifikat takođe pomaže da se identifikuje da li je sajt koji posećujete legitiman ili ne. Kada posetite sajt koji koristi SSL sertifikat, pretraživač će vam pokazati da je sajt siguran tako što će mu dodati zeleno „sigurno“ ili „https“ u adresnoj traci.

Ukoliko se bavite prodajom proizvoda ili usluga putem svog veb-sajta, korišćenje SSL sertifikata je izuzetno važno jer pomaže da se stekne poverenje kupaca. Kupci su sve više skloni da kupe proizvode preko sajtova koji koriste SSL sertifikate jer polako i sami postaju svesni da se time smanjuje rizik da se njihove lične i finansijske informacije zloupotrebe.

Besplatan SSL sertifikat

Postoje neke opcije za besplatne SSL sertifikate koje možete koristiti za svoj veb-sajt. Međutim, treba imati u vidu da besplatni SSL sertifikati obično nisu tako sigurni kao plaćeni sertifikati i da oni obično imaju ograničenja u pogledu dužine trajanja i podržanih funkcija.

Jedna opcija za besplatni SSL sertifikat je Let’s Encrypt, koji je besplatan i može se lako instalirati na većinu hosting platformi. Let’s Encrypt sertifikati su dobri za manje sajtove ili sajtove koji se ne koriste za online trgovinu.

Druga opcija je Cloudflare, koja pruža besplatni SSL sertifikat za sajtove koji koriste njihove usluge. Cloudflare takođe pruža mnoge druge sigurnosne funkcije, poput DDoS zaštite i web application firewall-a.

Ukoliko želite da koristite plaćeni SSL sertifikat, postoji mnogo opcija koje pružaju dodatne funkcije i veću sigurnost, ali one obično koštaju nešto više.

Kako SSL sertifikat utiče na SEO

Korišćenje SSL sertifikata može imati pozitivan uticaj na SEO (Search Engine Optimization) vašeg veb-sajta. Google je počeo da uvodi novine vezane za SSL, pa će sajtovi koji koriste SSL sertifikate biti rangirani više u pretraživačima, jer se SSL sertifikati smatraju znakom sigurnosti za posetioce sajta.

Međutim, treba imati u vidu da SSL sertifikat sam po sebi ipak neće dovesti do boljeg rangiranja u pretraživačima. SEO uključuje mnogo faktora, a SSL sertifikat je samo jedan od njih. Da bi vaš sajt bio bolje rangiran, pre svega treba da imate kvalitetan i relevantan sadržaj, da koristite odgovarajuće ključne reči i da poboljšate strukturu sajta i brzinu učitavanja.

3. Regularno ažurirajte softvere i aplikacije na svom sajtu

Regularno ažuriranje softvera i aplikacija na svom veb-sajtu je važno iz više razloga.

 • Nove verzije softvera i aplikacija obično sadrže ispravke grešaka i poboljšanja koja pomažu da sajt funkcioniše bolje.
 • Ažuriranjem softvera i aplikacija, sprečavate da vaš sajt postane ranjiv za različite vrste napada. Kada se pojave nove bezbednosne ranjivosti u softveru, proizvođači obično naprave ažuriranja koja ispravljaju te ranjivosti. Ako ne ažurirate svoj softver, vaš sajt ostaje ranjiv za nove napade.
 • Ažuriranjem softvera i aplikacija, poboljšavate brzinu i performanse sajta. Novije verzije softvera obično su optimizovane da rade bolje i da se brže učitavaju.

Da biste ažurirali softvere i aplikacije na svom sajtu, treba da se ulogujete u „backend“ sajta i proverite da li postoje nove verzije. Obično postoji opcija za automatsko ažuriranje, tako da ne morate ručno da instalirate nove verzije.

Budite pažljivi pri ažuriranju svog veb-sajta

Ažuriranje sajta može biti zahtevno i zbog toga je važno da to radi stručna osoba.

Postoji mogućnost da se pojave greške ili da dođe do drugih problema sa sajtom. Stručna osoba ima veće znanje i iskustvo u rešavanju ovakvih problema i može brže da ih otkloni.

Takođe postoji mogućnost da se promene neke funkcije ili dizajn elemenata na sajtu. Stručna osoba može da prilagodi sajt tako da i dalje funkcioniše ispravno, a da i dalje zadrži atraktivan izgled.

4. Pravite rezervnu kopiju sajta redovno, kako biste se mogli brzo vratiti nazad ukoliko dođe do problema

Rezervne kopije sajta su izuzetno važne jer one omogućavaju da se sajt brzo vrati na prethodnu verziju u slučaju da dođe do problema ili kvara.

Rezervne kopije sajta obično sadrže kopiju svih fajlova, baza podataka i postavki sajta. One se obično prave redovno, tako da se uvek ima najnovija verzija sajta pre samog ažuriranja.

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi moglo doći do kvara ili problema sa sajtom, kao što su hakovanje, greške u softveru, kvarovi na serveru ili greške u samom kodu sajta.

Ukoliko nemate rezervnu kopiju sajta, može biti teško ili čak nemoguće vratiti sajt u radno stanje u slučaju problema. Stoga je veoma važno da se rezervne kopije sajta prave redovno i da se one čuvaju na sigurnom mestu.

Testirajte vaše ideje uživo na realnim ljudima za realne pare

U okviru naprednog paketa za održavanje veb-sajta nudimo vam zaštitu od hakerskih napada i redovno kreiranje rezervnih kopija kako biste bili sigurni da je vaš veb-sajt bezbedan.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor