Šta je hosting a šta je shared hosting? Sve što morate da znate o hostingu

Šta je hosting? Saznajte sve što morate da znate o hostingu
8 minuta čitanja

U ovom blog postu saznaćete šta je hosting, koje sve vrste web hostinga postoje i koja vrsta web hostinga je najpogodnija za vaše poslovanje, kao i koji je najbolji hosting u Srbiji.

Šta je hosting?

Hosting je usluga koja omogućava da se sajt ili aplikacija postavi na internet. To se postiže korišćenjem web servera koji su konstantno povezani sa internetom i dostupni 24/7. Kada korisnik želi da poseti vaš sajt, njegov zahtev se prosleđuje na web server i server mu vraća sadržaj sajta. Postoji više vrsta web hostinga, kao što su shared web hosting, VPS web hosting i dedicated web hosting.

Šta je shared hosting

Shared hosting je vrsta hostinga u kome više sajtova odjednom deli isti server. To znači da više klijenata koristi istu jedinicu memorije, procesora i drugih resursa. Ovo je najjeftiniji način hostinga i obično je pogodan za početnike ili manje sajtove koji nemaju velike potrebe za resursima.

Prednosti shared hostinga

 • Niski mesečni troškovi – Ova vrsta hostinga je obično znatno jeftinija od drugih;
 • Laka administracija – Uključuje tehničku podršku od strane provajdera hostinga i lako podešavanje.

Mane shared hostinha

 • Ograničeni resursi – Svi klijenti dele isti server, tako da kada jedan sajt zahteva više resursa, to može uticati na performanse svih ostalih sajtova na serveru.
 • Sigurnosni rizik – Ukoliko jedan sajt na serveru bude hakovan, to može uticati na ostale sajtove.
 • Ograničenja u pogledu softvera – Korišćenje softvera je ograničeno i neki softveri mogu biti nedostupni.

Šta je VPS

VPS (Virtual Private Server) hosting je vrsta hostinga u kojoj se jedan fizički server deli na više virtuelnih. Svaki virtuelni server ima sopstvenu jedinicu memorije, procesora i drugih resursa, što omogućava klijentima da imaju više kontrole i fleksibilnosti u odnosu na shared hosting.

Prednosti VPS hostinga

 • Veća fleksibilnost – Klijenti imaju više kontrole nad svojim serverom, što omogućava instalaciju i korišćenje različitih softvera i aplikacija.
 • Veća sigurnost – Klijenti su izolovani od drugih klijenata na serveru, što smanjuje rizik od hakovanja i drugih sigurnosnih incidenata.
 • Veći resursi – Klijenti imaju više resursa na raspolaganju, što omogućava bolje performanse sajta.

Mane VPS hostinga

 • Veći troškovi – Ova vrsta hostinga je skuplja od shared hostinga.
 • Veća odgovornost – Klijenti su sami odgovorni za administraciju i održavanje sopstvenog servera, što zahteva više tehničkog znanja.

Šta je dedicated hosting

Dedicated hosting je vrsta hostinga u kojoj klijent ima na raspolaganju celi fizički server. To znači da klijent ima potpunu kontrolu nad serverom, što omogućava najveću fleksibilnost i performanse. Ova vrsta hostinga je najskuplja i obično je korišćena od strane većih kompanija i sajtova sa visokim zahtevima za resursima.

Prednosti dedicated hostinga

 • Najveća fleksibilnost – Klijenti imaju potpunu kontrolu nad serverom, što omogućava instalaciju i korišćenje bilo kog softvera i aplikacije.
 • Najveća sigurnost – Klijenti su sasvim izolovani od drugih klijenata na serveru, što smanjuje rizik od hakovanja i drugih sigurnosnih incidenata.
 • Najveći resursi – Klijenti imaju na raspolaganju ceo server, što omogućava bolje performanse sajta.

Mane dedicated hostinga

 • Najveći troškovi – Ova vrsta hostinga je najskuplja.
 • Najveća odgovornost – Klijenti su sami odgovorni za administraciju i održavanje sopstvenog servera, što zahteva najviše tehničkog znanja.

Pitate se koja vrsta hostinga je najbolja za prezentacioni sajt kompanije?

Za mali prezentacioni sajt kompanije, shared hosting je obično najbolja opcija. Ne samo zato što je jeftiniji od drugih i lak za administraciju već zato što ipak ima dovoljno performansi za sajt sa ograničenim resursima. Shared hosting je idealan za sajtove koji nemaju veliku posetu ili neke posebne zahteve.

Koji je najbolji hosting za online prodavnice?

Veb prodavnica zahteva više resursa i performansi u odnosu na prezentacioni sajt, pa je VPS hosting ili dedicated hosting obično najbolja opcija. VPS hosting nudi veću fleksibilnost i performanse u odnosu na shared hosting, dok je dedicated hosting još bolji izbor ukoliko se očekuje velika poseta i traže se maksimalne performanse i sigurnost.

Veb prodavnice obično koriste e-commerce platforme kao što je Magento, Shopify ili WooCommerce, koje zahtevaju više resursa i performansi nego statički sajtovi. Ukoliko se očekuje velika poseta i veći broj proizvoda i kupaca, VPS hosting ili dedicated hosting uvek su bolji izbor za vašu veb prodavnicu.

Ipak, ukoliko ne očekujete prevelik proj posetioca i nemate hiljade proizvoda, dovoljan vam je i malo jači sahred hosting za početak.

Koje performanse su bitne kod web hostinga?

Performanse servera su bitne za rad web sajta ili aplikacije, i mogu se podeliti u nekoliko kategorija:

 1. Količina radne memorije koja je dostupna serveru za rad sa aplikacijama i podacima. Što više memorije server ima, to će bolje raditi sa više zahteva i podataka.
 2. Procesor je jedan od glavnih resursa servera i odgovoran je za obradu podataka. Što je procesor brži i sa više jezgara, to će bolje raditi sa više zahteva.
 3. Količina prostora na disku koja je dostupna serveru za skladištenje podataka. Što više prostora na disku server ima, to će moći da se skladišti više podataka.
 4. Propusnost mreže tj. brzina kojom podaci mogu da se prenose između servera i klijenata. Što je brža propusnost mreže, to će sajt ili aplikacija raditi brže za korisnike.
 5. Sposobnost servera da se održava u radu i izbegne gubitak podataka u slučaju kvara.
 6. Mere koje su preduzete da se zaštite podaci i sistem od hakerskih napada i drugih sigurnosnih incidenata.
 7. Backup – proces kopiranja podataka sa servera na drugo mesto kako bi se osiguralo da podaci ne budu izgubljeni u slučaju kvara ili drugih incidenata.
 8. Skalabilnost tj. sposobnost servera da se prilagodi promeni u zahtevima za resursima. To znači da server treba da bude u stanju da se prilagodi iznenadnom povećanju posete ili broja korisnika.
 9. Lokacija servera može uticati na performanse sajta ili aplikacije, kao i na sigurnost podataka. Ukoliko vaš sajt ili aplikacija ima veliku posetu iz određene geografske oblasti, važno je da server bude lociran u blizini tih korisnika.

Dobra kombinacija ovih performansi je neophodna za optimalan rad sajta ili aplikacije kao i zadovoljstvo korisnika.

Koliko resursa je potrebno za prosečan web sajt?

Potrebe resursa za veb-sajt variraju u zavisnosti od veličine i kompleksnosti samog sajta. Prosečan sajt sa malo slika i teksta može se snalaziti sa manje resursa, dok dinamički sajt sa mnogo funkcionalnosti i dosta korisnika može zahtevati više resursa.

Međutim, u proseku, sledeći resursi su potrebni za održavanje prosečnog veb-sajta:

 • Oko 1GB disk prostora
 • Oko 1GB RAM-a
 • Oko 1 jezgra CPU-a
 • Oko 1Mbps propusnosti mreže

Naravno, ovi zahtevi se mogu menjati u zavisnosti od konkretnog sajta i njegovih potreba. Ukoliko se očekuje velika poseta, ili sajt ima mnogo dinamičkih funkcionalnosti, potrebno je više resursa. Takođe, ako sajt koristi e-commerce platformu ili ima veliki broj proizvoda i kupaca, potrebno je više resursa.

U svakom slučaju, važno je da se izvrši detaljna procena potreba resursa, kako bi se osiguralo da sajt radi optimalno i da se izbegnu problemi sa performansama.

Koji je najbolji hosting u Srbiji? Naša preporuka za web hosting

Prethodnih 6 godina smo radili sa preko 20 hosting servisa širom sveta od GoDaddy-ja preko Hostgator-a, A2 i OVH Hostinga do Unlimited hostinga.

Svaki hosting servis ima svoje prednosti i mane i svaki je dobar na svoj način, inače ne bi bili svetski poznati. Ipak, najprijatnije iskustvo, najbolju uslugu i odnos kvalitet-cena smo dobili od hosting servisa čije je sedište u Beogradu.

Unlimited hosting definitivno je osvojio prvo mesto kod nas i rado ga preporučujemo našim klijentima. Serveri su im dobro optimizovani, a cene su više nego realne za performanse koje nude zauzvrat.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izbora hostinga za vaš novi projekat ili niste zadovoljni trenutnim hosting servisom i želite da ga menjate, pitajte nas slobodno za savet.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor